с. Руська Поляна
вул. Шевченка, 67
(0472) 30-33-31

Підсумки реалізації ініціативи “Сади Перемоги” в Черкаській області

23 листопада відбулася онлайн-конференція «Підсумки реалізації ініціативи «Сади Перемоги» в Черкаській області», де експерти цієї ініціативи та представники Черкаської ОВА поділилися досвідом реалізації проектів із продовольчої безпеки. За результатами всеукраїнського опитування, Черкащина лідирує за кількістю громад з ухваленою програмою самозабезпечення, тож своїми успіхами впровадження програми ділилися і голови громад.

Завдяки реалізації програм самозабезпечення продовольством «Сади Перемоги» громади Черкащини виростили понад 300 т овочів, третиною яких змогли допомогти військовим на передовій, ВПО та малозабезпеченим родинам регіону. Тож для підтримки громад у реалізації заходів із забезпечення продовольством проект SURGe, який фінансується Урядом Канади та впроваджується компанією Alinea International, спільно з партнерами надавав Чигиринській, Зорівській та Буцькій територіальним громадам обладнання для переробки та зберігання врожаїв – сушарки, автоклави, морозильні камери, електросковорідки, електроплити, мотоблок тощо. Зокрема, під час заходу Буцька територіальна громада отримала у подарунок сучасний трактор із навісним обладнанням від проекту SURGe та партнерів. 

– Програму самозабезпечення продовольством уже ухвалили 22 територіальні громади, – відзначив Олександр Турченяк. – Ще близько 10 працюють над розробкою аналогічних програм. У цей непростий час Черкащина, як тилова область, тримає продовольчий фронт. Завдяки вирощеній агропродукції, підтримуємо внутрішньо переміщених осіб, які нині проживають в області, а це понад сто п’ятдесят тисяч осіб, направляємо допомогу на передову та в регіони, де точаться бойові дії.

– У час війни забезпечення продовольством – одне із наших основних завдань, – наголосив заступник очільника області. – На жаль, зараз ми спостерігаємо достатньо напружену ситуацію з цим. Агресія з боку сусідньої держави стала додатковим стимулом для розвитку та розширення сільгоспвиробництва. Тому підтримка аграрної галузі міжнародними партнерами є зараз надважливою.

– За даними дослідження ФАО (ООН), близько третини домогосподарств України відчувають нестачу продуктів. Одне з наших завдань – допомогти громадам розвʼязати цю проблему. Тому, крім іншого, наші експерти адаптували програму продовольства «Сади Перемоги» для громад відповідно до нових викликів і ті громади, які розуміють ризики продовольства, можуть скористатися нею на нашому сайті, – підкреслює Тетяна Лебухорська, керівниця напрямку продовольчої безпеки проекту «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe).

У заході також взяли участь голови територіальних громад Черкащини, які успішно реалізують програму «Сади Перемоги» та мають значні результати. Своїм досвідом поділилися Віктор Харченко, заступник голови Чигиринської територіальної громади; Сергій Залізняк, голова Буцької громади та Анатолій Пархоменко – Селищенської громади.

Тетяна Лебухорська також зазначила, що проект підтримує територіальні громади Черкащини не лише посадковим матеріалом, а й технікою. Сьогодні Буцька селищна територіальна громада Уманського району отримала від проекту сучасний трактор із навісним обладнанням для подальшої реалізації ініціатив проекту SURGe, раніше вона також отримала автоклави.

Також громади-учасниці «Сади Перемоги» забезпечувались і іншою технікою. Так, Чигиринська територіальна громада Черкаського району отримала сушарку, автоклав, морозильну камеру, професійну електросковорідку, електроплиту, мотоблок, Зорівська територіальна громада Золотоніського району – автоклав. Також громади отримували насіння, добрива,  засоби захисту рослин, банки і кришки для консервації.

Наразі триває подача заявок (до 30 листопада) для участі у грантовому конкурсі «Сади для Перемоги». Детальна інформація про конкурс та форма заявки за покликанням: https://cutt.ly/oM43Rpu

Ініціатива «Сади перемоги» продовжить свою реалізацію і в 2023 році. То ж будь-яка територіальна громада може скористатися успішними кейсами Буцької, Чигиринської та Селищенської територіальних громад, які розповіли про свої здобутки під час відео-конференції, та посилити продовольчий фронт Черкаської області.

Відео-конференцію можна проглянути за покликанням: https://cutt.ly/qM44FAW

Якщо ваша громада бажає приєднатися до реалізації програми «Сади Перемоги», завантажуйте типову програму «Сади Перемоги», адаптуйте її під свої потреби та допоможіть своїм мешканцям отримати доступ до продуктів харчування у достатній кількості! Програму можна завантажити тут:  https://cutt.ly/p1wrGFZ

© Руська Поляна 2013 rpol@i.ua
Зроблено з любов'ю в Україні