с. Руська Поляна
вул. Шевченка, 67
(0472) 30-33-31

До відома фермерів, членів фермерських господарств, спадкоємців засновників фермерських господарств

Тривала боротьба фермерів під егідою АФЗУ за землі постійного користування вийшла на новий етап. Великою Палатою Верховного Суду було прийнято Постанову у справі № 922/989/18 від 23.06.2020 року (провадження 12- 205гс19) щодо збереження фермерських земель постійного користування за фермерським господарством в разі смерті особи на кого був виданий державний акт.

Це надзвичайно важлива постанова для фермерства, оскільки до цього часу фермерські родини масово втрачали ці землі під тиском чиновників, „правоохоронців”. Тепер позиція Верховного Суду України дає можливість захистити фермерські господарства від знищення шляхом запровадження найвищою судовою інстанцією єдиної правозастосовчої практики для всіх судів країни.

Постанова Великої Палати Верховного Сущу у справі № 922/989/18 від 23.06.2020 року (провадження 12-205гс19).

Ключові тези

„Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку, що у правовідносинах постійного користування земельною ділянкою, наданою засновнику фермерського господарства, відбувається фактична заміна користувача й обов’язки землекористувача переходять до фермерського господарства з дня його державної реєстрації.

Законодавством, чинним на момент створення СФГ, було передбачено одержання земельної ділянки як обов’язкової умови для набуття правосуб’єктності СФГ як юридичної особи. Водночас одержання громадянином державного акта, яким посвідчувалося право на земельну ділянку для ведення СФГ, зобов’язувало таку фізичну особу в подальшому подати необхідні документи до відповідної місцевої ради для державної реєстрації СФГ. Тобто закон не передбачав права громадянина використовувати земельну ділянку, надану йому в користування для ведення СФГ, без створення такого СФГ.

Велика Палата Верховного Суду зазначає, що у разі смерті громадянина – засновника селянського (фермерського) господарства (фермерського господарства) право постійного користування земельною ділянкою, наданою для ведення фермерського господарства його засновнику, не припиняється зі смертю цієї особи, а зберігається за фермерським господарством до якого воно перейшло після створення фермерського господарства.”

(повний текст Постанови є на сайті АФЗУ та в газеті Вісник ,,Фермер України”).

© Руська Поляна 2013 rpol@i.ua
Зроблено з любов'ю в Україні